CASA nZEB

nearly Zero Energy Building!

Din cauză că domeniul construcțiilor este în topul celor mai poluante, începând de la fabricarea materialelor și până la finisaje și utilități, UE a introdus două directive, și anume Energy Performance of Buildings Directive 2010/31/EU (EPBD) și Energy Efficiency Directive 2012/27/EU. Conceptul de clădiri nZEB este reglementat de aceste directive, el fiind un acronim care vine de la „nearly Zero Energy Building” care înseamnă o clădire care are un consum energetic aproape zero, deci foarte eficientă. Standardul nZEB trebuie respectat și în România, la construcțiile noi și la renovările majore și se adresează atât autorităților cât și proprietarilor persoane fizice și, mai ales, dezvoltatorilor imobiliari.

Eficienta energetica

CUM DEFINIM O CASĂ EFICIENTĂ DIN PUNCT DE VEDERE ENERGETIC

Eficientizarea consumului de energie nu presupune doar izolarea locuinței, ci și un sistem de încălzire care se bazează pe energie regenerabilă, dar si pe un sistem de ventilație care să extragă aerul viciat și să-l filtreze, fără să se piardă căldură în acest proces.
Casele eficiente energetic au un bilanț energetic scăzut.
Bilanțul energetic al casei reprezintă energia consumată pentru ca în casă să fie confort termic ridicat și o calitate a aerului superioară.

CUM SE CONSTRUIEȘTE O CASĂ EFICIENTĂ ENERGETIC

 • Locație și orientare

  O casă cu orientare spre nord va fi mai răcoroasă și va consuma mai multă energie, în vreme ce orientarea spre sud este mai economică.
 • Izolație termică și hidroizolație

  În alegerea materialelor pentru izolația casei se iau în considerare criterii precum conductivitatea termică și rezistența termică. Polistirenul și vata minerală sunt opțiuni viabile, însă se poate merge și pe variante ecologice precum celuloza, cânepa sau lâna.
 • Alegerea și proiectarea ferestrelor

  La nivelul ferestrelor se produc cele mai mari pierderi de căldură, așa că este de preferat să alegi ferestre cu o conductivitate termică scăzută și un montaj corect, pentru a minimaliza pierderile de căldură.
 • Soluții de umbrire eficiente

  Pergolele pentru umbrire sau barierele de pomi sunt soluții naturale și ieftine pentru a crește eficiența energetică a unei clădiri prin evitarea supraîncălzirii în perioada verii.
 • Alegerea unui sistem de încălzire/răcire eficient

  Pompele de căldură sunt printre cele mai economice sisteme de încălzire a locuinței. O pompă de căldură produce mult mai multă energie decât consumă, cu o eficiență care variază în funcție de temperaturile de lucru ale aerului exterior și ale aerului ambiental dorit. Parametrul care identifică eficiența pompei de căldură este COP (Coeficientul de performanță), determinat de raportul dintre puterea termică produsă (kW) și puterea electrică absorbită (kW).
 • Folosirea surselor alternative de energie

  Combinând pompa de căldură cu un sistem fotovoltaic pentru producerea energiei electrice consumate de pompa de căldură, facturile pot fi reduse la minimum, iar în anumite situații se poate ajunge chiar la independență energetică și costuri zero pentru încălzirea și răcirea casei, precum și pentru asigurarea necesarului de apă caldă de consum.
 • Ventilația cu recuperare de căldură

  Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este unul dintre cele mai economice, principiul de funcționare fiind unul foarte simplu: aerul cald este extras din casă, iar căldura acestuia se transferă aerului rece absorbit de afară, încălzindu-l. Sistemul poate fi utilizat și vara, pentru răcirea casei.
 • Automatizare clădiri inteligente

  Fie că ne referim la termostate, senzori sau aplicații, acestea joacă împreună câteva roluri foarte importante: ajută la controlarea temperaturii în fiecare cameră, reduce pierderile de căldură, reglează temperatura de intrare și ieșire din sistemele existente, oferă posibilitatea de a urmări și regla prin internet funcționarea sistemului de încălzire și răcire, a temperaturilor din fiecare cameră și a altor parametri de randament și confort.

CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A UNEI CASE

Dacă imobilul este deja construit și casa nu poate fi proiectată din start pentru a consuma cât mai puțină energie, putem apela la soluții ulterioare. Putem micșora consumul de energie pentru o locuință deja construită sau un apartament prin:

 • Izolarea interioară/exterioară a pereților
 • Schimbarea ferestrelor
 • Izolarea acoperișului și a subsolului
 • Eficientizarea sistemului de încălzire/răcire
 • Eficientizarea consumului de energie
 • Eficientizarea încălzirii apei menajere sau reducerea consumului de energie
 • Folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii și a umidității

Construcțiile eficiente energetic reprezintă viitorul în ceea ce privește locuințele noastre și nu numai. Investind în soluții care să ducă la economisirea energiei vom face și economii substanțiale și vom avea în același timp grijă și de mediul înconjurător.

Eficienta energetica

PROIECTAREA DE CLĂDIRI EFICIENTE ȘI ARHITECTURĂ DURABILĂ

Majoritatea clădirilor care există astăzi nu au fost proiectate pentru a reduce consumul de energie, în așa fel încât modificarea clădirilor sau a zonelor rezidențiale este una din practicile utilizate pentru creșterea eficienței energetice. Tehnologiile sunt implementate și în timpul construcției de clădiri noi, pentru a crește economiile de energie. Exemple: autogenerare de energie prin biocombustibili, vânt și soare, utilizarea materialelor ecologice, orientarea clădirilor și dispunerea ferestrelor într-un mod eficient pentru a capta energia solară la maximum. Construcțiile eficiente energetic asigură atât confortul individual, cât și economisirea resurselor și reducerea costurilor. Eficiența energetică se poate realiza prin eliminarea punților termice, mai exact a punctelor prin care se fac schimburi de temperatură cu mediul exterior. În acest caz, ne referim la izolarea eficientă a fundației, a pereților exteriori, dar și a planșeului și a podului. Pe lângă izolație, la eficiența energetică, mai contribuie și amplasarea clădirii, sistemele de ventilație și modul în care este exploatată.

Construcțiile eficiente reprezintă viitorul!

Logouri eficienta energetica