Din cauză că domeniul construcțiilor este în topul celor mai poluante, începând de la fabricarea materialelor și până la finisaje și utilități, UE a introdus două directive, și anume Energy Performance of Buildings Directive 2010/31/EU (EPBD) și Energy Efficiency Directive 2012/27/EU. Conceptul de clădiri nZEB este reglementat de aceste directive, el fiind un acronim care vine de la „nearly Zero Energy Building” care înseamnă o clădire care are un consum energetic aproape zero, deci foarte eficientă. Standardul nZEB trebuie respectat și în România, la construcțiile noi și la renovările majore și se adresează atât autorităților cât și proprietarilor persoane fizice și, mai ales, dezvoltatorilor imobiliari.
CASA nZEB
nearly Zero Energy Building!
CUM DEFINIM O CASĂ EFICIENTĂ DIN PUNCT DE VEDERE ENERGETIC
Eficientizarea consumului de energie nu presupune doar izolarea locuinței, ci și un sistem de încălzire care se bazează pe energie regenerabilă, dar si pe un sistem de ventilație care să extragă aerul viciat și să-l filtreze, fără să se piardă căldură în acest proces.
Casele eficiente energetic au un bilanț energetic scăzut.
Bilanțul energetic al casei reprezintă energia consumată pentru ca în casă să fie confort termic ridicat și o calitate a aerului superioară.
CUM SE CONSTRUIEȘTE O CASĂ EFICIENTĂ ENERGETIC
CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A UNEI CASE
Dacă imobilul este deja construit și casa nu poate fi proiectată din start pentru a consuma cât mai puțină energie, putem apela la soluții ulterioare. Putem micșora consumul de energie pentru o locuință deja construită sau un apartament prin:
- Izolarea interioară/exterioară a pereților
- Schimbarea ferestrelor
- Izolarea acoperișului și a subsolului
- Eficientizarea sistemului de încălzire/răcire
- Eficientizarea consumului de energie
- Eficientizarea încălzirii apei menajere sau reducerea consumului de energie
- Folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii și a umidității
Construcțiile eficiente energetic reprezintă viitorul în ceea ce privește locuințele noastre și nu numai. Investind în soluții care să ducă la economisirea energiei vom face și economii substanțiale și vom avea în același timp grijă și de mediul înconjurător.
PROIECTAREA DE CLĂDIRI EFICIENTE ȘI ARHITECTURĂ DURABILĂ
Majoritatea clădirilor care există astăzi nu au fost proiectate pentru a reduce consumul de energie, în așa fel încât modificarea clădirilor sau a zonelor rezidențiale este una din practicile utilizate pentru creșterea eficienței energetice. Tehnologiile sunt implementate și în timpul construcției de clădiri noi, pentru a crește economiile de energie. Exemple: autogenerare de energie prin biocombustibili, vânt și soare, utilizarea materialelor ecologice, orientarea clădirilor și dispunerea ferestrelor într-un mod eficient pentru a capta energia solară la maximum. Construcțiile eficiente energetic asigură atât confortul individual, cât și economisirea resurselor și reducerea costurilor. Eficiența energetică se poate realiza prin eliminarea punților termice, mai exact a punctelor prin care se fac schimburi de temperatură cu mediul exterior. În acest caz, ne referim la izolarea eficientă a fundației, a pereților exteriori, dar și a planșeului și a podului. Pe lângă izolație, la eficiența energetică, mai contribuie și amplasarea clădirii, sistemele de ventilație și modul în care este exploatată.