CASA VERDE

Proiectarea locuinței sustenabile!

Locuinţele Verzi certificate de către RoGBC trebuie să ia măsuri pentru asigurarea eficienţei energetice, calităţii aerului din interiorul casei, pentru eliminarea substanţelor toxice din materialele de construcţie precum din vopsele, adezivi și finisaje de pardoseală, pentru asigurarea calităţii superioare a anvelopei, eficienţei sistemului de iluminare, diminuarea consumului de apă și a altor caracteristici care ne oferă o casă mai sănătoasă, mai plăcută și mai valoroasă.
Există mai multe abordări valide pentru crearea unei locuinţe sustenabile, dar toate tratează cu atenţie proiectarea, construcţia și operarea locuinţei în vederea minimizării sau eliminării impactului pe care construcţia sau operarea locuinţei îl are asupra mediului.
În continuare vor fi detaliate câteva aspecte fundamentale ale acestui tip de locuinţă.

Eficienta energetica

EFICIENTĂ ENERGETICĂ ȘI ENERGIE VERDE

Folosind principiile de proiectare bioclimatică (detaliate în cele ce urmează), o anvelopă eficientă și de calitate superioară a clădirii, un sistem mai eficient de încălzire, ventilare mecanică sau pasivă, design solar activ și pasiv, o locuinţă sustenabilă minimizează consumul de resurse per ansamblu (materiale, apă, energie).
Energia verde este utilizată fie prin echipamente montate direct pe locuinţă, fie prin încheierea unui contract de livrare de energie verde cu furnizorul de energie, ceea ce asigură reducerea sau eliminarea utilizării energiei provenite din combustibili fosili.

Contactează-ne acum
Eficienta energetica

PRINCIPII DE SUSTENABILITATE

  • Amplasament

    În construcţia unei locuinţe verzi nu se folosește un teren ce are contribuţii importante la caracterul de bio-diversitate și la spaţiul verde al orașului. Amplasamentul ales reduce impactul rezultat din transport, în condiţiile în care situl are acces direct la mijloace de transport în comun și se află într-o comunitate ce poate fi parcursă pietonal. Se încurajează reconversia și revitalizarea siturilor industriale.
  • Materiale sustenabile

    Locuinţele sustenabile utilizează materiale care nu sunt toxice pentru ocupanţii clădirilor. Materialele de construcţie structurale sunt produse în apropiere de sit pentru a minimiza impactul rezultat din transportul acestora. Se recomandă folosirea materialelor care au conţinut reciclat și a elementelor care sunt refolosite cu un nou scop în loc de a fi aruncate. Folosirea unor materiale durabile duce la micșorarea costului pentru reparaţii, la producerea unei cantităţi mai mici de deșeuri și la reducerea impactului asupra mediului de-a lungul timpului.
  • Calitatea aerului

    Asigurarea unui aer proaspăt într-o clădire verde fără a pierde climatizarea poate fi o provocare, dar există multe soluții pentru a rezolva acest lucru. Soluţiile tehnologice, respectiv ventilația cu recuperare de căldură sunt folosite pentru a asigura calitatea aerului interior. Vopselele, lacurile și adezivii se aleg în așa fel încât să nu introducă compuși toxici în locuinţă.
  • Proiectare bioclimatică

    Locuinţele sustenabile urmează principii de proiectare bioclimatică și valorifică caracteristicile amplasamentului (climă, vegetaţie, topografie, geologia solului), pentru a minimiza necesarul de energie și pentru a creea un mediu interior mai sănătos și mai confortabil (ventilaţie naturală, acustică, iluminat natural). Strategiile bioclimatice includ designul solar pasiv, orientarea clădirii și umbrirea anumitor suprafeţe în timpul verii - arborii foioși își pierd frunzele în timpul iernii și permit pătrunderea razelor solare, în timp ce arborii pereni ajută la protejarea casei de vânt aspru din timpul iernii.
  • Construcția și managementul sitului

    Protejarea arborilor și plantelor din jur în timpul construcției este esențială, veți avea o casă perfect integrată și vă veți putea bucura de peisaj. Fauna existentă crează o anumită atmosferă și conferă un anumit control asupra dăunătorilor, iar iazurile constituie un mod excelent de a colecta apa de ploaie și de a îmbunătăți considerabil biodiversitatea. Distrugerea solului afectat de construcție poate fi rezolvată cu ajutorul apei de ploaie. Solul se va separa ca sediment contaminat care poate cauza probleme la canalizare sau poate favoriza inundațiile. Stocarea pământului pentru a putea fi mai târziu folosit în amenajarea spațiului exterior este un aspect important din gestionarea șantierului și poate reduce costurile considerabil. Totodată, locuitorilor li se pun la dispoziţie facilităţi (ex: zonă de compostare, zonă de colectare a deșeurilor reciclabile, etc.) pentru a-și putea folosi locuinţele într-o manieră responsabilă față de mediu, pentru a se asigura că de-a lungul timpului locuinţa lor are un impact neutru, dacă nu chiar pozitiv asupra planetei.
  • Ferestre și lumină naturală

    Ferestrele termopan sunt un început foarte bun, dar puteți lua în considerare o investiție în ferestre cu 3 geamuri sau alte tipuri de ferestre cu performanțe mai rdidicate. Luminatoarele sunt o soluție foarte bună atât din punct de vedere estetic, cât și pentru a reduce nevoia de lumină, însă asigurați-vă că sunt bine izolate pentru ca economiile dumneavoastră de energie să nu fie aruncate pe fereastră. Tuburile care aduc lumina naturală de afară în interior, trecând prin pod sau alte spații nefolosite, sunt foarte ușor de instalat și produc iluminare gratuită pe toată durata zilei.
  • Umbrirea

    Lumina solară directă contribuie foarte mult la încălzirea unei clădiri. Acest lucru este, firește, de dorit iarna, însă nu foarte plăcut va ra. Instalațiile manuale/automate de umbrire a casei/apartamentului vor reduce atât nevoia de aer condiționat, cât și lumina orbitoare a soarelui de vară. Unele sisteme mai avansate detectează lumina ce pătrunde în cameră și viteza vântului de afară și adaptează automat gradul de umbrire de-a lungul zilei.
  • Investiție echilibrată

    Cel mai potrivit moment, din perspectiva eficienţei costurilor, de a investi în sustenabilizarea locuinţei este la început, în stadiul proiectării iniţiale. Acest lucru se aplică mai ales anvelopei clădirii sau acoperișului, ferestrelor și zidurilor, care contribuie substanţial la creșterea eficienţei energetice, dar sunt costisitoare și dificil de îmbunătăţit după ce construcţia iniţială a fost realizată. Finanţarea responsabilă este de multe ori cea mai bună alegere pentru a devansa resurse disponibile încă de la începutul procesului de construcţie al locuinţei, permiţând proprietarului să compenseze investiţiile în calitate și performanţă energetică de la început (prin plăţile ratelor lunare ale creditului) cu economiile (prin facturile lunare cu costuri reduse la energie și reparaţii).
  • Alte principii sustenabile

    Locuinţele sustenabile sunt proiectate să fie durabile pentru a minimiza nevoia de reparaţii sau de lucrări de construcţii majore. Designul inteligent permite utilizări diferite ale locuinţei pe măsură ce nevoile ocupanţilor se modifică. Principiile de proiectare sustenabilă presupun mai mult efort în etapa de planificare și un „design integrat” realizat de o echipă multidisciplinară pentru a se asigura rezultate optime, o mai bună utilizare a spaţiului, evitarea greșelilor de construcţie costisitoare și minimizarea cantităţii de deșeuri rezultată în timpul construcţiei.
Logouri eficienta energetica