Sistema a organizat în luna August o serie de seminarii interactive cu arhitecți și proiectanți din mai multe orașe din țară. Temele principale de discuție ale întâlnirilor au fost conceptul nZEB, importanța celor prezenți în implementarea lui, îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor cu ajutorul instalațiilor Sistema, precum și clarificări privind noua metodologie din domeniu. 

Conceptul nZEB este necesar să fie cunoscut de cât mai multă lume, mai ales că începând cu anul 2023 a intrat în vigoare noua metodologie de calcul a performanței energetice a clădirilor MC 001-2022. Cei care activează în domeniul construcțiilor, dar și persoanele fizice care își doresc o casă nouă este important să știe că aceasta trebuie să fie cât mai eficientă din punct de vedere energetic, adică să respecte standardul nZEB (Nearly Zero Energy Building).

În acest scop, reprezentanții Sistema au discutat cu specialiști precum arhitecți, proiectanți și designeri, deoarece este fundamentală o bună colaborare între cei care furnizează produse și servicii pentru eficientizarea energetică a construcțiilor și cei care le implementează.

Seminarii interactive în mai multe orașe din țară

Primul seminar interactiv a avut loc în data de 14 August la Buzău, urmând în 16 August la Tulcea, 18 August la Constanța, iar apoi, în 22 August, la Galați.

Subiectele dezbătute au fost:

  • Rolul și importanța arhitectului, a proiectantului și a designerului în conceptul nZEB;
  • Integrarea sistemelor companiei Sistema și găsirea unor soluții eficiente pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor;
  • Clarificări și soluții în implementarea metodologiei MC-OO1.

O casă poate să fie nZEB, adică să aibă un consum energetic aproape de zero, poate fi o casă pasivă, sau ar putea fi o locuință certificată verde de către Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Pentru a putea optimiza procesul de implementare a conceptului nZEB, trebuie stabilit circuitul procesului, calificările tehnice necesare, acțiunile ce trebuie realizate, precum și rolul fiecărei parți implicate.

Reprezentanții Sistema au discutat cu cei prezenți despre noua metodologie MC001, care prevede cerințele minime de performanță energetică pentru clădirile nZEB, și anume faptul că toate clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB). Consumul acestor clădiri este acoperit inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, în proporție de minimum 30%.

Acest lucru se poate realiza cu instalații și sisteme de ultimă generație, precum sunt cele de încălzire și răcire în suprafețe (pardoseală, tavan și pereți), pompe de căldură, panouri fotovoltaice, aspirare centralizată, ventilație cu recuperare de căldură și automatizări, oferite de Sistema. Toate acestea sunt integrate și gândite să economisească energia pe care o produce o locuință.

Pentru ca standardul nZEB să fie respectat, toți actorii din domeniu trebuie să colaboreze, scopul final fiind reducerea poluării, dar și a facturilor, precum și un spațiu de locuit cât mai confortabil și sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *