Copiii și elevii s-au reîntors în bănci după vacanța de iarnă, iar una din principalele preocupări ale părinților este sănătatea lor. Pe lângă vremurile grele pe care le trăim, au existat și vor exista, din păcate, probleme și cu sistemele de încălzire din școli. 

Nu o dată s-au plâns atât elevii, cât și profesorii, de frigul din clase, mai ales la începutul sezonului rece, deoarece majoritatea instituțiilor depind de sistemul centralizat de încălzire, care în țara noastră nu funcționează nici pe departe așa cum ar trebui.

Pe lângă cetățenii care deseori îndură frigul în case din această cauză, sunt și mii de copii, elevi sau studenți. Vestea bună este că există alternative, care încet încep să fie utilizate și în România.

Încălzirea prin pardoseală în instituțiile de învățământ

Încălzirea prin pardoseală în grădinițe, școli și universități este o soluție foarte avantajoasă, care în timp va fi din ce în ce mai des întâlnită și la noi. În străinătate este deja foarte populară.

Viitoarele generații au nevoie și merită cele mai bune condiții pentru un mediu plăcut, confortabil și mai ales sănătos, în care să își petreacă cea mai mare parte a zilei, câte 5-6-7 ore în care trebuie să se și concentreze la învățat.

A fost intens mediatizată o mică școală dintr-un sat din Alba construită cu ajutorul fondurilor europene, unde s-au introdus sisteme moderne, printre care și încălzirea în pardoseală, wi-fi, baie la fiecare clasă, etc., astfel ca părinții să nu fie nevoiți să facă naveta până la cel mai apropiat oraș pentru a-și duce copiii la școală.

Accesarea de fonduri europene este în plan pentru reabilitarea mai multor instituții de învățământ din țară, inclusiv pentru construirea unor noi școli. Este vorba despre unități de învățământ moderne, unde elevii pot învăța fără să îndure frigul sau probleme de igienă. Așadar, se poate!

Avantajele încălzirii în pardoseală în școli

Așa cum ne putem bucura de beneficiile unui sistem de încălzire în pardoseală în propria casă sau locuință, la fel se poate și la o scară mai mare.

Aceste instalații, precum sunt cele de la Sistema, sunt extrem de eficiente, rezistă zeci de ani, se instalează ușor, iar unul din principalele motive pentru care sunt atât de promovate în ultimul timp este faptul că sunt prietenoase nu doar cu sănătatea noastră, ci și cu mediul înconjurător deoarece, deși instalația poate funcționa și cu o centrală termică pe gaz sau pe peleți, pompele de căldură de tip aer-apă de la Sistema sunt perfecte pentru eficientizarea instalației de încălzire și răcire în pardoseală, asigurând un confort sporit față de centrale, plus economie de energie.

În ceea ce privește avantajele pentru instituțiile de învățământ, menționăm că, față de un sistem clasic cu radiatoare, căldura se propagă uniform în toată încăperea, în loc să meargă de la radiator direct în sus și să se înregistreze pierderi, lipsa radiatoarelor fierbinți din clase, care pot reprezenta un pericol mai ales pentru copiii mici, posibilitatea de a regla temperatura optimă, mentenanță simplă, posibilitatea de a instala un sistem cu dublu rol, atât de încălzire, cât și se răcire prin pardoseală, și în general un mediu ambiant plăcut și sănătos.

De asemenea, un aspect important pentru conducerea acestor instituții este reducerea costurilor, deoarece investiția inițială va fi amortizată în timp, prin facturile mult mai mici, față de un sistem centralizat sau pe gaz.

Ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri, pentru generațiile de mâine, iar o instalație de încălzire prin pardoseală în școli este un mic, dar important pas pentru ca ei să se bucure de condiții mai bune și de un mediu mai sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *