Despre incalzirea prin pardoseala am mai discutat si in articolele precedente si, cu siguranta, pana acum v-ati facut o imagine a ceea ce inseamna. Acum as vrea sa discutam despre incalzire prin pardoseala versus incalzire prin radiatoare. Desigur, pana a lua decizia de a investi intr-un sistem de incalzire prin pardoseala sunt multe etape de parcurs si multe intrebari pentru care cautati raspunsuri. Este inevitabil sa ajungem sa comparam anumite produse, iar acest lucru se intampla si in cazul sistemelor de incalzire. Suntem obisnuiti cu incalzirea prin radiatoare, iar acum ca auzim si vedem tot mai des sisteme noi de incalzire, este inevitabil sa nu comparam cu ce avem deja. Un aspect important de retinut este faptul ca cele doua sisteme nu se exclud, dar este recomandat sa se foloseasca un singur sistem. In acest articol, vom compara cele doua sisteme din mai multe perspective:

Costuri

Auzim deseori ca in cazul incalzirii prin pardoseala dureaza mult mai mult ca incaparea sa se incalzeasca corespunzator, drept urmare si costurile sunt ridicate. Acelasi lucru poate fi valabil si in cazul caloriferelor. Secretul consta in a seta o temperatua optima pentru toti membrii familiei si de a mentine constanta acea temperatura pe tot parcursul zilei si a noptii, iar astfel nu se produc diferente contrastante de temperatura, drept urmare sistemul de incalzire nu este nevoit sa mearga in continuu foarte mult pentru a atinge temperatura dorita. Tot in aceasta categorie merita sa mentionam ca pentru incalzirea prin pardoseala se recomanda o centrala termica in condensatie, deoarece aceasta are un consum redus de gaz (mai multe detalii gasiti in imagini). cum functioneaza o centrala cu condensarecum functioneaza o centrala traditionala (Sursa: www.centrale-termice.ro)

Eficienta

Iar daca tot vorbim de costuri si economisire, incalzirea prin pardoseala spre deosebire de incalzirea clasica cu calorifere, are un pret mai mare in ceea ce priveste investitia initiala, insa aceasta se recupereaza repede in primii 3 ani datorita facturii lunare ce este cu 20% mai mica. Folosind un sistem de incalzire prin pardoseala NU mai este nevoie sa incalzim apa pana la 75 – 80 grade Celsius, precum la un sistem de incalzire prin radiatioare. Necesarul de apa calda pentru incalzire si pentru sanitare este de 40 – 45 grade.

Confort si sanatate

Prin incalzirea constanta prin pardoseala evitam daunele provocate de mucegai, si se reduc praful si acarienii, pe cand in cazul caloriferelor curentii de aer cald, ascendenti, antreneaza in miscarea lor si particulele de praf din incapere, ceea ce reprezinta o problema pt copiii si persoanele alergice.

Intretinere

In 95% din cazuri, sistemele de incalzire prin pardoseala folosesc centrala termica. Doar 5% folosesc o ‘pompa de caldura’ in loc de centrala termica. In ceea ce privesc costurile de intretinere, acestea sunt scazute, fiind nevoie o data la 5-6 ani sa se schimbe apa din instalatie.

Durata de viata

Spre deosebire de sistemul de incalzire obisnuit, prin radiatoare, cel prin pardoseala este mult mai durabil, durata de viata, in general, fiind de aproximativ 50 ani (conform testelor de laborator). Sistemel de incalzire si racire prin pardoseala, respectiv tavan oferite de catre noi au garantie de 10 ani la tot sistemul.

Supraincalzirea

Acest efect este intalnit in cazul incalzirii prin radiatoare, deoarece acestea trebuie sa functioneze la capacitate optima pentru mult timp si la temperaturi ridicate pentru a putea incalzi intregul volum de aer al camerei. Dar in timp ce in zonele mai indepartate aerul abia se incalzeste, in zona caloriferului acesta poate fi chiar incins. In acest caz simtim uneori ca aerul este prea uscat si simtim nevoia sa deschidem un geam pentru a regla aerul uscat din camera, lucru care duce la un consum mai mare. Incalzirea prin paroseala este opusul incalzirii clasice si nu produce supraincalzire. Sistemul incalzeste uniform toata suprafata podelei, generand o cantitate de caldura ce se apropie foarte mult de necesarul de temperatura al corpului uman pentru a se simti confortabil. Cu siguranta acum sunteti mai aproape de decizia finala si corecta in ceea ce priveste confortul familiei si al locuintei. Daca, totusi, nu am acoperit toate aspectele pe care le aveti pe lista, va stam la dispozitie. Spor in tot ceea ce faceti!

2 thoughts on “Incalzire prin pardoseala versus incalzire prin radiatoare

 1. Buna ziua ! Am un apartament de 94 metri utili si as dorii sa imi spuneti un pret pentru incalzire in pardoseala

  1. Buna ziua Dle. Blenche,

   Pentru o cotatie estimativa de pret avem nevoie, in primul rand, de schita locuintei.
   Va rugam sa ne lasati un numar de telefon si orasul in care se afla imobilul pentru a putea fi contactat de un reprezentatnt zonal sau puteti sa-l contactati dvs. la numarul afisat in pagina de contact.

   Va multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *