Sistemele de incalzire prin pardoseala au inceput sa fie tot mai populare in utlimii ani, multe persoane apeland la acest tip de incalzire. Incalzirea prin pardoseala este mult mai cunoscuta si raspandita in Europa, insa ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca primele forme de incalzire prin pardoseala care au dat nastere sistemelor din zilele noastre au aparut in urma cu mii de ani. Hipocaust - Fragment din incalzirea sub pardoseala

(sursa: Wikipedia)

Primul tip de incalzire prin parodseala a fost descoperit inca din antichitate de catre chinezi si egipteni si era o varianta rudimentara care functiona astfel: un focar producea gaze calde care erau trecute printr-un canal conceput sub pardoseala. In aceeasi perioada, in Roma antica apare un sistem de incalzire sub pardoseala, mai evoluat, ce poarta denumirea de hipocaust inventat de catre romani in antichitate. Acest tip de incalzire se gasea sub podea, aceasta din urma se ridica la 20 de centimetri fata de sol, fiind folsiti stalpi de sustinere din caramida sau ciment. In incapere exista un furnal construit intr-un colt al incaperii, iar aerul cald produs circula pe sub podea. Acesta a reprezentat o adevarata inovatie tehnologica pentru acele vremuri, dar care implica intretinere si monitorizare. Acest sistem inovativ era folosit pentru incalzirea bailor romane, cat si de catre familiile de nobili.

Incalzire prin pardoseala folosita in Antichitate de catre romani(sursa: Wikipedia)

Mergand mai catre est, in Asia antica, mai exact in Coreea, aici s-au descoperit unele dintre primele sisteme de incalzire prin pardoseala (circa 5.000 I Hr.). Coreeni foloseau o forma rudimentara a incalzirii prin pardoseala denumita ondol sau piatra calda. Mai tarziu, in anul 3000 i. Hr. acest tip de incalzire a evoluat deservind in doua moduri: incalzea locuinta si folosea drept cuptor de gatit. Mai tarziu, in Evul mediu, au aparut semineele (care aratau ca niste vetre) scopul lor principal fiind de a incalzi incaperea. Cu timpul, s-a constat ca acestea pierdeau multa caldura, avand o deschidere mult prea mare in acoperis, si astfel structura acestora a fost modificata devenind mai mici iar in partea superioara li s-a adaugat placi metalice a caror scop principal era acela de a impiedica pierderea caldurii. De la aceste forme preistorice de incalzire s-a evoluat mult, de la incalzire centrala pe lemne, pe baza de apa calda, electrice, termice ajungand la sisteme inteligente care pot fi controlate prin telefon si nu in ultimul rand la sisteme de incalzire prin pardoseala. Incalzire prin pardoseala cu folie Taker pentru living Daca sunteti in cautarea unui sistem de incalzire prin pardoseala, aici puteti gasi ce aveti nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *