Tot mai multă lume alege să investească într-o casă nZEB atât din punct de vedere al confortului, cât și datorită faptului că acestea sunt locuințele viitorului. 

Domeniul construcțiilor este în topul celor mai poluante, iar din acest motiv UE a introdus două directive, și anume Energy Performance of Buildings Directive 2010/31/EU (EPBD) și Energy Efficieny Directive 2012/27/EU. Conceptul de clădiri nZEB este reglementat de aceste directive, el fiind un acronim care vine de la „Nearly Zero Energy Building” care înseamnă o clădire care are un consum energetic aproape zero, deci foarte eficientă. Standardul nZEB trebuie respectat și în România, la construcțiile noi și la renovările majore și se adresează atât autorităților cât și proprietarilor persoane fizice și, mai ales, dezvoltatorilor imobiliari.

Pentru a avea o casă cât mai eficientă din punct de vedere energetic trebuie să pornim de la exterior spre interior. Desigur că instalații moderne și smart precum încălzirea prin pardoseală/ tavan, ventilația cu recuperare de căldură, pompele de căldură, sistemele fotovoltaice, termostatele inteligente, etc. despre care am vorbit în articolele precedente ajută foarte mult la economisirea energiei, dar, pentru a beneficia la maximum de avantajele acestora, în primul rând clădirea trebuie să fie foarte bine izolată, atât pereții, cât și ferestrele.

O casă izolată corect, cu materiale de calitate superioară și cu manopera adecvată, vă va scuti de multe probleme și cheltuieli pe termen lung.

Atunci când începeți să construiți o casă este foarte important să vă documentați cu privire la sisteme de termoizolație, de etanșare a pereților, a fațadei, și nu în ultimul rând, de tipul de ferestre cel mai potrivit pentru o izolare optimă, atât fonică, cât și termică.

Avantajele izolării termice ale unei case

Dacă baza este bună, cu siguranță veți întâmpina mult mai puține dificultăți pe parcursul construcției. O izolare termică efectuată cu materiale profesionale contribuie semnificativ la eficiența energetică a clădirii și la respectarea standardului nZEB.

Acesta este principalul avantaj, consumul de energie redus, se reduc semnificativ pierderile de căldură, astfel, împreună cu instalațiile menționate mai sus, vă veți bucura de facturi mai mici, iar investiția inițială se va amortiza.

Un alt avantaj îl prezintă vata bazaltică, de exemplu, care are și proprietăți ignifuge, pe lângă cele termoizolante.

De asemenea, izolarea adecvată a clădirii înseamnă și izolare fonică, mai mult confort și mai multă liniște.

Există și beneficii pentru sănătate, mai ales pentru persoanele care suferă de diverse alergii, deoarece mucegaiurile, infiltrațiile etc. nu pot ajunge în interior, dacă exteriorul este bine izolat.

Nu în ultimul rând, o casă construită conform standardului nZEB va avea o valoare crescută la vânzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *