Daca anterior v-am prezentat in detaliu incalzirea prin pardoseala, in acest articol vom vorbi despre racirea prin pardoseala. Probabil cei mai putin tehnici dintre voi va intrebati cum functioneaza si ce trebuie achizitionat in plus, respectiv montat pe langa sistemul de incalzire prin parodseala. Poate va veti intreba cu ce este diferit fata de aerul conditionat si ce avantaje are? Imaginati-va o zi torida de vara in care ajungeti acasa unde veti gasi temperatura optima, fara a simti acel curent deranjant de la aerul conditionat, sau geamuri deschise in toata casa. Iata un exemplu care va va face sa intelegeti mai bine principiul care sta la baza functionarii acestui sistem: intrati intr-o pivnita in care temperatura peretilor este mai mica fata de cea a corpului uman. Caldura radianta este atunci cand caldura este absorbita de obiecte mai reci, astfel incat atunci cand podeaua este racita la o temperatura mai scazuta decat aerul inconjurator, podeaua absoarbe ulterior energia radianta proportionala cu diferenta de temperatura dintre suprafata si incapere. Aceasta reduce temperatura aerului radiant mai mult decat temperatura podelei. Continuand trecerea apei reci prin podea, suntem capabili sa mentinem zona de podea racita, ceea ce ne permite sa absorbim in mod continuu aer cald din incapere prin podea. Astfel se poate traduce racirea prin pardoseala. Racirea prin pardoseala vine la pachet cu incalzirea (daca optati pentru cele doua), iar astfel formeaza un sistem de incalzire si racire prin pardoseala oferind confortul necesar atat in sezonul rece, cat si in cel cald. Racirea prin pardoseala ofera o altfel de experienta, prin care nu veti mai avea probleme cu aerul conditionat, care de cele mai multe ori vine la pachet cu diverse probleme de sanatate. De asemenea, veti evita aspectele de ordin estetic: gauri prin pereti, cabluri, aparatura prinsa pe pereti, toate acestea dand un aspect inestetic incaperii. Un aspect important de retinut este ca racirea prin pardoseala nu se recomanda in incaperile cu umiditate ridicata (baile mai mici sunt un exemplu in acest sens). Va intrebati care sunt avantajele montarii unui sistem de racire prin pardoseala?
  • poate functiona pe timp de noapte fara deranj sonor sau curenti de aer
  • fata de racirea cu aparate de aer contidionat, racirea prin pardoseala nu are zone de condens, care produc bacterii
  • nu exista curenti de aer care antreneaza praful
  • confort net superior fata de aparate de aer conditionat
  • temperatura este egala si constanta pe toata suprafata casei
Cat consuma?” este o alta intrebare des intalnita:
  • in medie, consumul este mai mic cu 30 – 40% fata de un sistem cu aparate de aer contidionat (aceste cifre fac referire la un sistem de racire prin pradoseala montat in toata casa)
Unde se poate monta?
  • In case, apartamente, birouri, hale, si nu numai
Sistemele de incalzire si racire prin pardoseala au numeroase avantaje, atat estetice, cat si practice, si indiferent de sezon va puteti baza pe ele pentru un confort sporit.

5 thoughts on “Racirea prin pardoseala

  1. Bună ziua
    Am montat deja un sistem de încalzire în pardoseala, cum as putea beneficia și de un sistem de răcire?

    1. Buna ziua Dle. Gherman,

      Pentru a putea raspunde corect intrebarii dumneavoastra, avem nevoie de cateva detalii legate de instalatia dvs de incalzire prin pardoseala.

      1. Tipul si diametru tevii
      2. Pasul de montaj al instalatiei
      3. Suportul tevi de incalzire prin pardoseala
      4. Lungimile maxime ale circuitelor de incalzire prin pardoseala
      5. Diametru si tipul tevilor de alimentare cu agent termic de la centrala la distribuitoare

  2. Buna ziua.
    Am un sistem de încălzire prin pardoseala cu țeava sistemă de 16 MM cu 10 metri de țeava pe metru pătrat. La parter este pusă pe polistiren iar la etaj direct pe OSB. Circuitele sunt intre 50 și 80 ml iar țevile până la distribuitoare sunt din ppr cu diametrul de 32. Ce presupune răcirea prin pardoseala ca și materiale dar și costuri suplimentare?
    Mulțumesc.

    1. Buna ziua, In prima instanta o pompa de caldura si materialele aferente de conectare si PIF. Este greu de estimat fara sa avem mai multe detalii ca de exemplu suprafata, izolatie si toate detaliile din chestionarul pentru pompe de caldura. Insa pentru a va raspunde tuturor intrebarilor, trimiteti un email la marketing@sistema.com.ro cu datele dvs, inclusiv orasul de unde sunteti si un agent SISTEMA o sa va contacteze. Va multumim!

  3. Buna ziua ,
    As dori sa stiu daca aveți pompa de răcire prin pardoseala apartament , tin sa va Menționez ca apartamentul este cumva la gri si o sa se monteze caldura prin pardoseala , as dori sa stiu daca se poate monta si o pompa de răcire si ce preț are .

    Va Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *