Problema schimbărilor climatice a devenit un subiect tot mai intens dezbătut în ultima perioadă. Națiunile încearcă să pună mână de la mână pentru a reuși, dacă nu să stopeze, măcar să încetinească acest proces, care ne afectează pe toți. 

Știm deja că poluarea nu a fost niciodată atât de devastatoare ca și acum, având consecințe grave atât asupra naturii, cât și asupra oamenilor. Din acest motiv s-a pus foarte mare accent pe găsirea unor soluții, iar una dintre acestea sunt casele eco-friendly (casele prietenoase cu mediul).

Ce este o casă ECO?

Pentru a înțelege cum funcționează o astfel de casă, întâi trebuie să știm ce este. O casă eco-friendly sau o „casă verde” este o construcție care are un impact scăzut asupra mediului înconjurător, concepută și realizată cu ajutorul unor materiale și tehnologii speciale, cu emisii scăzute de CO2 și foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Experții susțin că în topul poluatorilor se află industria energetică, bazată pe combustibili fosili, care sunt încă folosiți la scară largă atât pentru mijloacele de transport, cât și pentru încălzirea locuințelor, cum sunt de exemplu gazele naturale.

O casă eco-friendly are în componența sa materiale reciclabile, funcționează cu ajutorul surselor alternative de energie, precum panouri fotovoltaice în combinație cu pompele de căldură, iar înăuntru găsim sisteme moderne de încălzire/răcire, de ventilație, etc. Astfel, este foarte important să avem în vedere eficiența și independența energetică, costurile lunare putând fi reduse semnificativ cu ajutorul acestor sisteme.

Chiar dacă există și anumite dezavantaje ale unei asemenea case, precum investiția inițială mai mare, găsirea locației ideale și achiziția materialelor potrivite, pe termen lung acestea au multe beneficii.

Casa Sistema. Casa eco-friendly

Conform EPA (United States Environmental Protection Agency) mediul din interiorul locuințelor este de două până la cinci ori mai poluat decât cel exterior. Astfel, trebuie acordată atenție deosebită și sistemelor instalate într-o casă eco.

Casa definită de Sistema este modernă, tehnologizată, curată, foarte eficientă din punct de vedere energetic și în conformitate cu cerințele de protejare a mediului înconjurător, adică o casă eco-friendly.

Ținând cont că încălzirea prin sistemul centralizat poluează, este foarte costisitoare, dar și ineficientă, iar centralele termice de apartament vor fi interzise în curând (inițial pentru construcțiile noi), oamenii vor trebui să se reorienteze către alte variante, mai puțin poluante.

Dintre instalațiile prietenoase cu mediul oferite de Sistema vă propunem încălzirea/ răcirea prin pardoseală sau prin tavan, care, mai ales dacă este utilizată cu o pompă de căldură, are ca avantaje confort sporit, costuri reduse la facturi, prezintă o soluție compactă deoarece cu ajutorul pompei de căldură se poate realiza încălzirea, răcirea și prepararea apei calde menajere și, nu în ultimul rând, este o sursă regenerabilă de energie cu emisii reduse de CO2.

O solutie potrivită este și instalarea panourilor fotovoltaice. Fiind modulare, ele se pot adapta excelent la nevoile fiecărei locuințe. Astfel, dimensionarea se face în funcție de consumul zilnic, însă se ține cont și de locație, orientarea acoperișului, gradul de umbrire.

De asemenea, un alt sistem certificat energetic este Ventilația cu Recuperare de Căldură, deoarece oferă o perfomanță energetică mai bună a imobilului și, implicit, creșterea valorii la vânzare a acestuia.

Schimbul de aer într-o clădire eco-friendly se face utilizând sisteme foarte eficiente care pot schimba aerul din interior în mod continuu și constant, în funcție de parametrii prestabiliți, și nu prin deschiderea ferestrelor zilnic, proces care duce la un consum de energie ridicat. O instalație de Ventilație cu Recuperare de Căldură este o instalație prin care se garantează acest lucru, având avantajul de a putea controla și calitatea aerului introdus și schimbat.

O casă eco trebuie să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, emisii de CO2 cât mai reduse, iar proprietarii să utilizeze pe cât posibil materiale reciclabile, să apeleze la surse alternative de energie, pentru ca noile construcții să afecteze cât mai puțin, spre deloc, resursele finite ale planete, și să fie cât mai independenți energetic.

Alături de produsele necesare, Sistema oferă consultanță, iar la cerere ne ocupăm și de proiectul de dimensionare al lucrării de care sunteți interesat, așadar nu ezitați să ne contactați!

2 thoughts on “Casa Sistema. Casa ECO

  1. Bună ziua as dori și eu o informare, 200m2 locuibil citi KW trebuie pt toate utilitățile, încălzire, aragaz, baie…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *