Tot mai multe persoane aleg să investească în panouri fotovoltaice, atât pentru a avea o casă independentă energetic, cât și pentru a se alinia noilor reglementări privind standardul nZEB. 

Este o decizie care implică un efort financiar important, de aceea o documentare prealabilă cu privire la tipurile de panouri fotovoltaice este recomandată.

Tipuri de panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt de mai multe feluri, iar în rândurile care urmează vă explicăm care sunt diferențele între acestea.

Panourile fotovoltaice au șase componente principale, și anume: cadru de aluminiu, sticlă securizată, celule fotovoltaice, film de înveliș EVA (etilen-vinil-acetat), folie de protecție și cadru de conexiuni. Nu toate materialele din care sunt produse au aceeași calitate sau durată de viață însă. Ținând cont că, în general, acestea sunt utilizate chiar și peste 25 de ani, este indicat să ne orientăm spre cele mai bune.

Există trei tipuri de panouri fotovoltaice, Tier 1, 2 și 3.

Cei care produc panouri Tier 1 sunt cei mai integrați vertical, în sensul că produc absolut toate componentele acestora, pentru a se asigura că nu se face rabat la calitate. Materialele folosite sunt de top, pentru o performanță prelungită. De asemenea, în producție se utilizează roboți avansați, iar garanția oferită este de 12 ani pentru produs și 25 de ani de ani pentru o performanță liniară.

În ceea ce privește panourile fotovoltaice Tier 2 este important de menționat că vorbim despre o calitate mai scăzută față de Tier 1. Se utilizează materiale de o calitate moderată, producția este asigurată parțial de roboți, parțial de angajați, ceea ce înseamnă un risc de eroare umană care poate afecta performanța produsului finit. De asemenea, unele componente sunt luate din surse externe, astfel că nu există atât de mult control asupra calității acestora.

Panourile Tier 3 sunt realizate de firme care doar le asamblează, practic nu sunt producători. Aici se folosește cel mai mult forța de muncă umană, la sudarea componentelor, fapt care poate avea drept consecință variații de calitate. De asemenea, garanțiile oferite sunt inferioare celor tip Tier 2 și 1.

Cum alegem panourile fotovoltaice?

Așa cum am expus mai sus, principala diferență între cele trei tipuri este calitatea, însă diferența pe care o simte cel mai tare cumpărătorul este prețul.

Panourile Tier 1 sunt de calitate superioară, sunt cele mai recomandate pentru o performanță de top, de peste 25 de ani, având și cea mai îndelungată garanție. Cele mai bune materiale, investiții constante în cercetare și dezvoltare, care însă vin cu un preț cu 10-30% mai ridicat față de celelalte tipuri de panouri.

Panourile Tier 2 sunt pentru cei care doresc un produs mai accesibil. Calitatea este moderată, se investește puțin spre deloc în cercetare și inovație, iar cumpărătorul trebuie să își seteze așteptările în funcție de aceste aspecte.

Iar, în final, panourile Tier 3 nu sunt recomandate din cauza faptului că pot avea vicii din fabricație, iar performanța este mult redusă față de cele Tier 1. Chiar dacă prețul este mai mic, fiind vorba despre o investiție pe termen foarte lung, este recomandat să alegeți un produs de o calitate superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *