Efectele poluării masive ne afecteaza pe fiecare dintre noi, motiv pentru care se mediatizează tot mai mult trecerea la energia verde, existând deja și legi la nivel internațional și național în acest sens.

Natura ne oferă surse de energie regenerabile, precum energia eoliană, solară, hidroelectrică, a oceanelor, geotermală, biomasa și biocombustibilii, care constituie alternative la combustibilii fosili, fapt care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze, potrivit Parlamentului European.

Este timpul ca tehnologia și natura „să se împrietenească” și să creeze împreună surse de energie eficiente și nepoluante, pe care să le putem utiliza în propria casă.

Energie solară pentru casa ta

Începând de la stadiul de construcție, putem să ne folosim de energia solară cu ajutorul unor panouri fotovoltaice. Am explicat în detaliu ce sunt și cum funcționează în acest articol anterior.

Este important ca atunci când efectuăm o renovare majoră sau construim o casă să ținem cont de noile reglementări în vigoare cu privire la o eficiență energetică cât mai ridicată a clădirilor și să utilizăm pe cât posibil surse de energie regenerabile.

Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică, ceea ce înseamnă energie verde, nepoluantă și facturi foarte mici. Acestea au un potențial uriaș, deoarece, de exemplu, dacă sunt montate pe un acoperiș, în doar câteva săptămâni energia acumulată ar putea alimenta casa timp de aproximativ un an. În prezent încă nu avem tehnologia necesară pentru a transforma toată energia solară în energie electrică sau termică, dar cu siguranță în următorii ani se vor înregistra progrese semnificative în acest sens.

Cu ajutorul panourilor fotovoltaice putem obține energie electrică pentru multe sisteme instalate într-o casă eco și smart, care respectă standardul nZeb.

Acum, aflându-ne chiar la începutul verii, multe persoane aleg să își instaleze un aparat clasic de climatizare, însă acestea nu sunt nici pe departe la fel de eficiente precum un sistem de încălzire și răcire prin pardoseală sau tavan.

Sistemele de încălzire și racire prin pardoseală de la Sistema pot funcționa cu ajutorul panourilor fotovoltaice și cu pompe de căldură, astfel nefiind nevoie de racordare la gaz, după cum am mai menționat anterior.

Pompa de căldură și eficiența energetică

Pompele de căldură de tip aer-apă de la Sistema sunt perfecte pentru eficientizarea instalației de încălzire și răcire în pardoseală, fiind și o soluție compactă pentru o casă modernă, în sensul că, printr-un singur echipament se poate realiza răcirea, încălzirea, și prepararea apei calde menajere. Ele folosesc energia din aer pentru a încălzi apa, utilizând astfel energia inepuizabilă din natură, fără a avea nevoie de gaz, lemn sau motorină. Cu ajutorul unei pompe de căldură îți poți încălzi casa eficient și convenabil din punct de vedere ecologic fără impact negativ asupra mediului.

O pompă de căldură produce mult mai multă energie decât consumă, cu o eficiență care variază în funcție de temperaturile de lucru ale aerului exterior și ale aerului ambiental dorit. Parametrul care identifică eficiența pompei de căldură este COP (Coeficientul de performanță), determinat de raportul dintre puterea termică produsă (kW) și puterea electrică absorbită (kW).

Sistema vă stă la dispoziție cu ultimele inovații din acest domeniu și cu specialiști pregătiți să vă îndrume spre a lua cea mai bună decizie pentru o casă curată, confortabilă și eficientă din punct de vedere energetic. 

3 thoughts on “Energie regenerabilă în casa ta. De unde poți începe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *