Valul de scumpiri la utilități nu a scutit pe nimeni, din păcate, iar acest lucru a fost resimțit chiar în prag de Sărbători. Românii au avut de plătit facturi semnificativ mai mari, iar situația nu pare să se îmbunătățească în curând. 

Motivele scumpirilor sunt multe și complexe. Dintre acestea amintim: faptul că cererea este mai mare decât oferta, mai ales la curent electric, după ce economia și-a revenit din pauza impusă de pandemie; se pune tot mai mare accent pe energia nepoluantă, iar costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon s-a dublat; vara, din cauza temperaturilor caniculare, s-a consumat enorm de mult curent pentru aparatele de aer condiționat, mai mult decât era preconizat, astfel că acum, iarna, a fost un deficit care s-a simțit la preț, etc. La acestea se adaugă multe alte cauze inclusiv politice, ce țin de relațiile dintre statele UE, situația cauzată de pandemie, și altele.

Care a fost rezultatul? Dacă la principalul distribuitor de energie electrică din țară prețul la 1 ianuarie 2021 a fost 0.244 lei/ kWh (prețul energiei, fără abonamentul lunar), acum clienții au fost înștiințați că vor plăti, de la 1 ianuarie 2022 suma de 0.669 lei/ kWh (prețul energiei, fără abonamentul lunar). Iar acesta este doar un exemplu. De asemenea, facturile la gaz „au explodat” deja. Ce putem face în această situație? Exact ce se dorește la nivel mondial, adică să apelăm la energia verde.

Vântul și soarele sunt resurse gratuite, nelimitate și nepoluante, motiv pentru care și România trebuie să se reorienteze către acestea. Până când acest lucru se va întâmpla la scară națională, putem și noi, fiecare, să încercăm să apelăm la astfel de surse de energie alternative.

Ce sunt panourile fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice sunt alcătuite din celule solare care utilizează energia luminoasă din razele soarelui pentru a o transforma în energie electrică. Există și panouri solare termice, utilizate pentru obținerea de energie termică. Randamentul acestora depinde de nivelul și durata radiației solare, de temperaturi și de anotimp.

Panourile fotovoltaice pot fi de mai multe feluri, și anume: monocristaline, policristaline, amorfe, microcristaline sau cu strat subțire, în funcție de componente.

Acestea pot fi utilizate atât la case individuale, cât și pentru furnizarea cu energie electrică a blocurilor de locuințe, la hale industriale, autostrăzi, sau la scară mai mare, pentru rețeaua publică a orașului.

De exemplu, într-o casă eco și smart, panourile fotovoltaice ar putea genera energie electrică pentru un sistem de încălzire/ răcire prin pardoseală, sau pentru o instalație de ventilație cu recuperare de căldură, care asigură un schimb continuu de aer, menținând mediul curat și igienizat. Dar bineînțeles, funcționalitatea acestora nu se oprește aici, ci poate fi extinsă la numeroase alte utilități.

De asemenea, panourile solare fotovoltaice pot produce energie electrică suficientă pentru ca pompa de căldură să poată să încălzească toată casa, astfel factura de curent electric va fi cu mult mai mică. Este o combinație ideală între aceste două sisteme, și pe viitor acestea vor fi implementate tot mai des, având în vedere avantajele pe termen lung.

Avantajele panourilor fotovoltaice

Pe lângă faptul că reprezintă o soluție a viitorului, pe care o avem încă din prezent, panourile fotovoltaice au numeroase avantaje.

În primul rând, deși investiția inițială este mai mare, acestea rezistă chiar și 25 de ani, adică o perioadă foarte lungă de timp. Singura componentă care ar trebui schimbată la aproximativ zece ani este invertorul, care este și cea mai uzată. Apoi, rezolvă ceea ce „ne doare” pe noi acum, și anume facturile astronomice. Cu ajutorul panourilor te bucuri de o sursă de energie electrică independentă și automat de facturi mai mici.

Mentenanța este minimă, panourile fotovoltaice necesitând să fie curățate de câteva ori pe an și verificate periodic.

Nu în ultimul rând, energia generată de acestea este verde, adică nepoluantă, regenerabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător, pentru care o lume întreagă s-a aliat cu scopul de a-l proteja și „vindeca”. Cu astfel de gesturi mici poți contribui și tu, timp în care te bucuri și de toate avantajele oferite de această sursă de energie alternativă.

22 thoughts on “Soluția viitorului este mai aproape decât crezi. Panourile fotovoltaice, o alegere inteligentă

  1. Am o suprafață de 200mp care sunt pregătiți pentru încălzirea prin pardoseala cu costuri de întreținere minime,aștept soluții.Multumesc.

    1. Buna ziua. Din ce judet sunteti? Va redirectionam mesajul agentului nostru din zona dumneavoastra. Multumim!

  2. Mă interesează o instalație fotovoltaica de 3-4 kw, pentru casa de vacanta în Lunca Bradului, judetul Mureș.

    1. Buna ziua. Am redirectionat mesajul dvs, agentului de pe zona Mures, ca sa va contacteze. Va multumim!

  3. Am nevoie de un sistem de panouri solare fotovoltaice pentru încălzirea casei de locuit cu o suprafață de 100 M2, prin depunerea unei cereri de finanțare către fondurile europene.

    1. Bună ziua,

      Am transmis mesajul dvs, agentului nostru zonal și vom reveni cu un răspuns. Vă mulțumim!

  4. Salut am 200m utilii ma intereseaza un sistem fotovoltaic cati kv imi trebuie pentru o centrala electrica si pret va rog

  5. Bună seara. Jud Dolj rog la agentul dv din zonă. Rog o estimare pt panouri fotovoltaice pt o casă de 100 mp. Mulțumesc mult.

  6. Am casa p+mansarda, suprafață utilă e 200 mp, soare cel puțin 10 ore pe zi…încălzire pe gaz cu centrala…Str Mangalia nr.52a . Aștept lămuriri pt. instalare panouri voltaice. Consum de curent cam 450 kw pe luna. Va mltumesc.

    1. Buna ziua,

      Spuneti-mi va rog din ce judet sunteti ca sa va pot face legatura cu agentul din zona dumneavoastra, si sa va ofere toate informatiile de care aveti nevoie. Sau daca va este mai usor, accesati butonul nostru de contact, si alegeti judetul. Acolo vedeti datele agentului Sistema zonal. Va multumim si va dorim o zi buna!

  7. Iata un feedback nesolicitat,dar util si dvs,si atora. Am investit aproximativ 10 minute in acest articol. Am ajuns aici de pe Instagram. Mi a fost util in sensul ca am aflat cateva informatii noi. Mi a fost inutil si foarte frustrant ,pentru ca voiam sa aflu strict informatii despre pret,cu „subiect si predicat”(😂). Faptul ca tuturor solicitantilor le raspundeti evaziv (practic deloc) mi se pare suspect -de ce compania ascunde pretul,ce are de ascuns?-si ,cum spuneam, frustrant :am investit 10 minute inutil , n am aflat ce cautam. Cu alte cuvinte,genul acesta de interactiune si advertising va face un deserviciu,va recomand sa gasiti mijloace mai eficiente de dialog si publicitate .Cum as putea apela la o firma care ascunde nu mi spune clar un pret estimativ (de exemplu,la metru pateat sau alti parametri care sa ofere poosibilitatea estimarii ) si care nu stie sa comunice cu potentialul client,mai ales cu cel nefamiliarixzat cu domeniul ? Oricum -succes mai departe !

    1. Buna ziua,

      Acest articol este unul informativ. Daca doriti informatii cu privire la preturi, agentul nostru local, poate lua legatura cu dumneavoastra, si va poate ajuta cu toate detaliile necesare.

      Va dorim o zi buna!

  8. Buna ziua, am o singura întrebare.CE statie de panouri foto pot să montez pt.o casa la munte de 200 M2 locuibila? De câți kw?

  9. Buna ziua, am o singura întrebare.CE statie de panouri foto pot să montez pt.o casa la munte de 200 M2 locuibila? De câți kw?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *