Deseori, atunci când ne gândim la cum va arăta casa noastră ideală, ne imaginăm un living spațios, o bucătărie modernă, o terasă, camere luminoase și confortabile. Este important însă, să nu uităm și de camera tehnică, înainte de a începe construcția. 

Camera tehnică este, de fapt, „creierul” unei case. Aici se găsesc instalațiile de care depinde buna funcționare a întregii case și nu numai. Aceasta este, de obicei, prestabilită în proiect, sau poate fi anexată ulterior, în cazul locuințelor mai vechi.

Este important să avem o cameră tehnică din mai multe motive. În primul rând, aici vom instala echipamente precum centrala termică, boiler, pompă de căldură, rețele de apă, unitatea de ventilație, etc., economisind astfel spațiu în celelalte încăperi. De asemenea, având toate acestea la un loc, într-o cameră separată, locuința va fi nu doar mai practică, ci și mult mai plăcută din punct de vedere estetic și al designului interior.

O cameră tehnică nu trebuie să fie limitată la aceste instalații de bază, ci poate avea mai multe funcții. De exemplu, putem pune aici și mașina de spălat, uscătorul de haine, frigiderul, călcătorul, masa de călcat, în funcție de dimensiunea camerei tehnice de care dispunem.

Aspecte importante la amenajarea camerei tehnice

Atunci când suntem în faza de proiectare, trebuie să ținem cont de ceea ce dorim să instalăm în camera tehnică, pentru ca dimensiunile să fie potrivite. Aceste detalii se discută cu specialiștii arhitecți, iar dacă este vorba despre anexarea unei camere tehnice ulterior construcției (situație des întâlnită în cazul caselor mai vechi), vom avea nevoie de autorizație de construcție.

De asemenea, în ceea ce privește finisajele, acestea trebuie să fie de foarte bună calitate, foarte rezistente la umiditate, la foc (ignifuge), la mucegai și, în general, la uzură. Este esențial ca ușa să se deschidă spre exterior, astfel, în caz de vreun incident, de vreun incendiu, să fie cât mai facilă evacuarea.

O cameră tehnică, este, după cum spuneam, o încăpere de maximă importanță într-o casă sau un apartament, atât din punct de vedere practic, și, mai ales, al siguranței.

O cameră tehnică amenajată corespunzător prezintă numai avantaje, atât pentru proprietari, cât și pentru specialiști, care vor putea efectua mult mai rapid și eficient verificări în caz de vreo avarie sau defecțiune, toate instalațiile fiind într-un singur loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *