Există mai multe metode prin care putem avea grijă atât de noi, cât și de mediul înconjurător, de la felul în care ne facem cumpărăturile, la atenția pe care o acordăm reciclării și până la casa în care locuim. 

Tendința generală, deja de câțiva ani, este de a se pune accent pe clădirile care respectă standardul nZEB (nearly Zero Energy Building), adică imobile care sunt foarte eficiente din punct energetic. Deja s-au implementat în acest sens directive la nivel european, care trebuie preluate în legislația națională a statelor UE.

Da, și România a reglementat nZEB (vezi acest articol), motiv pentru care este important să ne informăm cu privire la sistemele pe care le avem la dispoziție pentru propriile locuințe.

Dacă vorbim de eficiență energetică, atunci putem vorbi, mai ales, de ventilație cu recuperare de căldură.

Obiceiul zilnic care ne costă bani și sănătate

Un obicei banal pe care îl practică majoritatea persoanelor este de a deschide larg ferestrele în fiecare dimineață pentru a aerisi camerele. Acest lucru pare inofensiv, însă ne costă.

Un procent uriaș, de aproape 40%, din consumul de energie la nivelul UE provine de la clădirile din cadrul blocului comunitar. La acest lucru contribuie și aerisirea zilnică.

În Germania, de exemplu, s-au luat măsuri importante pentru reducerea emisiilor de CO2, s-a investit foarte mult în clădiri eficiente energetic, însă populația continuă să deschidă ferestrele, efortul autorităților fiind în van. De aceea este necesară o foarte bună informare cu privire la această problemă.

Majoritatea ferestrelor sunt de tip termopan și sunt lăsate deschise oblic ore întregi, sau chiar pe parcursul întregii zile, în loc să fie deschise larg toate, câteva minute, și apoi închise. Din această cauză pereții se răcesc și este nevoie de o cantitate mult mai mare de energie pentru a se încălzi. Clădirile nZEB, casele smart și eco au integrate sisteme care permit o aerisire permanentă fără să fie nevoie să deschidem ferestrele, iar acesta este viitorul.

Eficiență energetică cu sistemele de ventilație cu recuperare de căldură

Potrivit specialiștilor de la energy.gov, aproximativ 18% din căldura unei case se pierde atunci când deschidem ferestrele. Probleme sunt și iarna și vara, deoarece vara, prin aerisire, pierdem din răcoarea încăperii, iar aparatele clasice de climatizare consumă mai multă energie, cu aproape 25-30%.

Din anul 2019, în mai multe țări din UE, echiparea cu sisteme de ventilație cu recuperare de căldură a devenit obligatorie pentru clădirile noi, iar în prezent se pune tot mai mult accent pe respectarea standardului nZEB, inclusiv în România.

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură este cea mai bună soluție pentru a avea parte și de confort termic și de facturi mai mici pe termen lung. Un astfel de sistem poate recupera de până la 5 ori mai multă energie decât consumă și asigură calitatea aerului din interiorul unei clădiri. Pe scurt, aceasta este o instalație prin care se garantează un schimb continuu de aer în interiorul unei clădiri sau a unor încăperi, având avantajul de a putea controla și calitatea aerului introdus și schimbat.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură de la Sistema sunt de o calitate superioară și au numeroase avantaje, sunt certificate energetic, iar astfel oferă o performanță energetică mai bună imobilului, crescându-i valoarea la vânzare, lucru important mai ales pentru dezvoltatori, dar și pentru persoanele fizice care doresc o astfel de investiție.

Pe lângă acest aspect, confort, siguranță și economie, trebuie subliniat impactul benefic asupra sănătății. Aerul care circulă prin casă este filtrat, curat, igienizat și mereu proaspăt, în situația în care s-a demonstrat faptul că în interior deseori respirăm un aer mai toxic decât în exterior, din cauza poluanților chimici, bacterii, virusuri, acarieni, etc.

Dacă dorești să investești în sănătatea ta, a familiei tale, vrei confort pe termen lung și o locuință eficientă din punct de vedere energetic, atunci un sistem de ventilație cu recuperare de căldură este alegerea perfectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *