Panouri fotovoltaice

Independență energetică!

Vântul și soarele sunt resurse gratuite, nelimitate și nepoluante, ca urmare fiecare dintre noi ar trebui să încercăm să apelăm la surse de energie alternative.
Panourile fotovoltaice reprezintă generatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrică realizată cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice. Există și panouri solare termice, utilizate pentru obținerea de energie termică. Randamentul acestora depinde de nivelul și durata radiației solare, de temperaturi și de anotimp. Ele pot fi policristaline (avantajul e o toleranță mai bună la temperaturi ridicate), monocristaline (avantajul e că au un amperaj mai ridicat și sunt mai folosite la sistemele pe baterii) și amorfe (avantajul unei mai bune performanțe, însă necesită o suprafață mare de montaj).
Panourile pot fi utilizate atât la case individuale, cât și pentru furnizarea cu energie electrică a blocurilor de locuințe, la hale industriale, autostrăzi, sau la scară mai mare, pentru rețeaua publică a orașului. De exemplu, într-o casă inteligentă și eco, panourile fotovoltaice ar putea genera energie electrică pentru un sistem de încălzire / răcire prin pardoseală sau pentru o instalație de ventilație cu recuperare de căldură, care asigură un schimb continuu de aer, menținând mediul curat și igienizat.
Dar bineînțeles, funcționalitatea acestora nu se oprește aici, ci poate fi extinsă la numeroase alte utilități.
De asemenea, panourile solare fotovoltaice pot produce energie electrică suficientă pentru ca pompa de căldură să poată să încălzească toată casa, astfel factura de curent electric va fi cu mult mai mică. Este o combinație ideală între aceste două sisteme și pe viitor acestea vor fi implementate tot mai des, având în vedere avantajele pe termen lung.

  • Confort optim

    Beneficiezi de energia electrică produsă de tine, iar în sistemele cu baterii beneficiezi de energie electrică chiar și atunci când este oprit curentul de la rețea.

  • Consum redus de energie

    Beneficiezi de reducerea costurilor cu energia electrică și reducerea impactului financiar al scumpirii energiei electrice asupra clienților.

  • Reducerea costurilor energiei termice

    Costurile consumului energiei termice va scădea prin alegerea unei modalități de încălzire electrică (spre exemplu cu ajutorul pompelor de căldură) și combinării acestora cu panourile fotovoltaice.

  • Independență energetică

    Obținerea independenței energetice se va simți atunci când se alege un pachet: pompă de căldură, încălzire în pardoseală, ventilație cu recuperare de căldură și panouri fotovoltaice.

  • Investiție amortizată în timp

    Deși investiția inițială este mai mare, panourile rezistă chiar și 25 de ani, adică o perioadă foarte lungă de timp. Singura componentă care ar trebui schimbată la aproximativ 10 ani este invertorul.

Casa fotovoltaice

Panourile fotovoltaice pot fi montate pe acoperișul casei sau pe anexe, de preferat cu orientarea spre SUD, dar pot fi folosite și alte direcții (EST sau VEST) sau combinații între acestea, în felul acesta putându-se mări autoconsumul.

Acoperis fotovoltaice

stânga sus: instalație fotovoltaică de 10 kWp
dreapta sus: instalație fotovoltaică de 8 kWp

COMPONENTELE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC

Componente fotovoltaice
1

Panou fotovoltaic

2

Structură de montaj

3

Invertor

4

Cabluri

5

Mufe de conexiune

6

Tablou de siguranțe și protecții

STUDIU DE CAZ

Pie chart consum energie

Sumar energie consumată estimată

Grafic
Fotovoltaice

Producție anuală estimată: 12.072 kWh/an